een versterkte wijn


een versterkte wijn 1.0

een wijnsoort die men sterker heeft gemaakt door de toevoeging van alcohol

Algemene voorbeelden


Sherry. Een versterkte wijn uit het gebied rond Jerez de la Frontera in het zuidwesten van Spanje. De meeste soorten worden gemaakt van de droge witte wijn van de Palomino-druif, waaraan extra alcohol wordt toegevoegd.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Port zelf is een versterkte wijn. Door de gisting te onderbreken door toevoeging van wijnalcohol behoudt de wijn zijn restsuikers en krijgt hij tevens zijn relatief hoge alcoholpercentage.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

Blauwschimmels of pikante harde kazen (overjarige Goudse) die een uitgesproken zoute impressie geven vragen om een extreem tegenwicht in de vorm van zoete en/of versterkte wijnen zoals Port, Banyuls, Rivesaltes, Maury of Sauternes.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,